İnegöl Ziraat Odası

İnegöl Ziraat Odası > İnegöl'de Tarım

İnegöl'de Tarım

İNEGÖL’DE TARIM

İlçe yüzölçümü 1.065 km2 olup, bu arazilerin 49.240 ha  orman arazisi, 29.723 ha kültür arazisi, 11.224 ha çayır-mera arazisi, 9817 ha göl,bataklık,kayalık ve mesken yerlerdir.

Tarımsal üretimin toplam değerinin %87’sini 516 milyon 261 bin TL değeriyle bitkisel üretim oluştururken, geri kalan %13’lük kısmını 76 milyon 152 bin 500 TL değeriyle hayvansal üretim oluşturuyor. İnegöl’de gerçekleşen tarımsal ve hayvansal üretimin toplam değeri ise 592 milyon 413 bin 500.

YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER (MEYVE-SEBZE-TAHIL)

İnegöl’de üretilen çeşitli meyveleri üretim (ton) ve üretim alanı (Da) açısından karşılaştırıldığında şeftali, armut, elma, çilek, kiraz, ceviz, erik, kestane ve üzüm (sofralık) arasında armut 90 bin ton üretimle ilk sırada.

Üretim miktarı açısından ikinci sırada 37 bin 500 ton üretim ile elma gelirken, üçüncü sırada 32 bin 400 ton üretim ile şeftali, dördüncü sırada 15 bin 600 ton üretim ile kiraz,beşinci sırada 10 bin 800 ton üretim ile çilek, altıncı sırada 10 bin 500 ton üretim ile ceviz, yedinci sırada 9000 ton üretim ile erik, sekizinci sırada 3 bin 150 ton üretim ile üzüm (sofralık), dokuzuncu ve son sırada ise bin 845 ton üretim ile kestane yer alıyor.

İnegöl Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası, Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kurşunlu Sulama Kooperatifi ile Müştereken yapılan Çalışmalar neticesinde 5000 Dekarlık bir alanda tekniğine uygun olarak Çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yılda 5000 ton ürün alınmakta, üretim sezonu Aralık ayına kadar devam etmektedir.

Meyve Fidanı üretiminde İlçemiz önemli bir yere sahiptir. Meyve fidanı il içi ve il dışına sevkiyat ve pazarlaması yapılmaktadır. Çöğür (Yabani Meyve Tohumuyla) üretiminde ise Cerrah beldemiz önemli bir üretim merkezidir. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla yurdun her tarafına satışı yapılmaktadır. Türkiye de Çöğür Üretimi sadece Cerrah Beldemizde yapılmaktadır.70 adet Fidan Üreticisi (Bakanlıkça yetkilendirilmiş sertifikalı üretim yapan) ile yılda 15 Milyon adet Çöğür üretimi ve yılda 2,5 Milyon adet Meyve Fidanı üretimi yapılmaktadır.

İnegöl’de üretilen çeşitli sebzelerin üretim (ton) ve üretim alanı (Da) açısından karşılaştırıldığında domates (salçalık), domates (sofralık), biber (sivri), bal kabağı, kuru soğan, lahana (beyaz), patlıcan ve salatalık arasında 8 bin 250 ton üretimle salçalık domatesin ilk sırada olduğu görülüyor.

Üretim  miktarı açısından ikinci sırada 2 bin 850 ton üretimle lahana (beyaz), üçüncü sırada bin 650 ton üretimle sofralık domates, dördüncü sırada bin 663 ton üretimle biber, beşinci sırada 625 ton üretimle patlıcan, altıncı sırada 550 ton üretimle salatalık, yedinci sırada 495 ton üretimle soğan, sekizinci sırada 400 ton üretimle bal kabağı yer alıyor.

TARIMSAL SANAYİ ENTEGRASYONU

İlçemizde toplam 18 adet soğuk hava deposu mevcuttur. Soğuk hava depoları toplamda 22.210 ton kapasite ile çalışmaktadır. Bunun yaklaşık olarak 16.000 tonu, mevcut Tarımsal Kalkınma Koop.lerine ait GTBH’nca desteklenmiş soğuk hava depolarıdır, geriye kalan da özel sektöre aittir. İlçemizde 61 adet tarımsal kalkınma kooperatifi, 18 adet de tarımsal sulama kooperatifi mevcuttur. Ayrıca Ziraat Odası, Pancar Kooperatifi, Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi, Et Üreticileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği ve 8 adette Tarımsal Kredi Kooperatifi faaliyet göstermektedir.

HAYVANCILIK

İlçemiz İhsaniye Mahallesinde ipekböcekçiliğini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için, İnegöl Kaymakamlığı İlçe GTH Müdürlüğünce uygulanan proje ile, Kaymakamlığımız Köylere Hizmet Götürme Birliği kanalıyla İhsaniye Mahallesinde 10 dekarlık bir alanda etrafı beton direkli çitle çevrili kapama dut bahçesi oluşturulmuştur. Bunun bedeli olan 8.000 TL Birlik tarafından karşılanmış, 1.000 adet dut fidanı Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sağlanmıştır.

İhsaniye Mahallemizde 30 çiftçi ailesi damızlık olarak ipekböcekçiliği yetiştiriciliğiyle uğraşan 1.250-1.300 kg üretim yapılmakta, elde edilen kozalar Koza Birlik tarafından satın alınmaktadır.

İlçemizde 45.000 küçükbaş (40.000 kıvırcık melezi, 4.000 kıl keçisi, kalanı merinos koyun ırkları), 18.500 büyükbaş (16.500 kültür ırkı (siyah alaca-montofon-simental şarole) 2.000 yerli sığır ırkları, 360.000 tavuk(yumurtacı), 390.000 tavuk(broiller), 7.780 arı kovanı bulunmaktadır.

İnegöl’de üretilen çeşitli hayvansal ürünlere bakıldığında kırmızı et, süt, bal, deri, bal mumu, gübre ve yumurta görülmektedir. 2015 yılında kırmızı et 780 bin kg, süt 17 milyon litre, bal 120 bin kg, deri 5 bin adet, bal mumu 3 bin 500 kg, gübre 30 bin ton, yumurta 80 milyon adet üretilmiştir.

SULAMA

İlçemizde Boğazköy ve Babasultan barajları ile 6 adet gölet bulunmaktadır. Baraj ve göletlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce  balıklandırma çalışmaları yapılmaktadır.

EKONOMİK DURUM

Sanayi ve Ticaret , Uzun yıllar geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan İnegöl, yöresinde verimli ormanların bulunması nedeniyle 1929 yılından itibaren orman ürünleri işlenmeye başlanmıştır. Mobilyacılık işkolu için kurulan Küçük Sanayi Sitesi'nin ihtiyaca cevap vermeyişi nedeniyle büyük sanayi olarak bilinen mobilya imalathaneleri kurulmuştur.

Türkiye’nin ilk ilçe organize sanayi bölgesi olan ve 1977 yılında 3.000.000 m²‘lik bir alanda kurulan Organize Sanayi Bölgesi zamanla burada faaliyete geçen, başta tekstil ve orman ürünleri alanında olmak üzere 108 parselde, 73 (73 faal, ) kuruluş ile hizmet vermekte, takriben 13.335 kişiye istihdam sağlamaktadır.

Bölgede ağırlıklı olarak tekstil ve konfeksiyon işletmeleri göze çarpmakla birlikte; sünger üretimi, sunta ve kontrplak üretimi, gıda üretimi, yem üretimi, ambalaj, cam, orman ürünleri-mobilya, kimya, gıda, döküm ile otomotiv yan sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler vardır.

İlçemizde İnegöl Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Marangoz ve Mobilyacılar Odasının işbirliğiyle 2000 yılından beri düzenli olarak her yıl iki defa mobilya fuarı düzenlenmektedir.

2015 YILI İHRACATININ SEKTÖREL DAĞILIMI

İnegöl 2015 yılında 705 firma ile 796.193.751,84 $ ihracat gerçekleştirmiştir. İhracat rakamları içerisinde en yüksek orana mobilya sektörü sahiptir. 648 firma ile toplam ihracatın %41’i bu sektör tarafından gerçekleştirilirken; Tekstil, Gıda, Orman Ürünleri, Otomotiv Yan Sanayi, Kimya, Makine&Metal ve Diğer Sektörler ihracat rakamları ile Mobilya Sektörünün arkasından gelmektedir.

2015 YILI İTHALATININ SEKTÖREL DAĞILIMI

İnegöl 2015 yılında 41 firma ile 268.880.928,64$ ithalat gerçekleştirmiştir. İthalat rakamları içerisinde en yüksek ithalat oranına orman ürünleri sektörü sahiptir. Toplam ithalatın yaklaşık olarak %45’i bu sektör tarafından gerçekleştirilirken; Tekstil, Kimya, Otomotiv Yan Sanayi, ve Diğer Sektörler ithalat rakamları ile Tekstil Sektörünün arkasından gelmektedir.

EĞİTİM

2016 yılı ilk dokuz ayında, 16 mahallede 457 çiftçinin katılımı ile Budama, Hastalıklarla Mücadele, Gübreleme Bodur Meyve yetiştiriciliği, Tarsim konularında uygulamalı çiftçi toplantıları yapıldı.

TURİZM VE DOĞAL KAYNAKLAR

Ticaret, mobilyacılık, sanayi ve tarımın dışında Oylat Kaplıcaları ve Maden suları mevcuttur. İnegöl tipi köfte yapan lokantalar ilçeye önemli bir gelir sağlamaktadır. Bölgede en önemli doğal kaynak ormandır.