Elma Nasıl
Yetiştirilir?
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle
dünyada 30°-50° enlemlerde yetişmektedir. Türkiye’de Ege Bölgesi’nde 500 metre
. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sıcak ve kurak yerlerindeki 800
metreden daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok
iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara
dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları -35°C ile –40°C’ a, açmış
çiçekler –2.2°C ile –2.3°C ve küçük meyveler ise –1.1°C ile –2.2°C’a dayanırlar
Elma kış dinlenmesine en fazla ihtiyaç duyan meyve türüdür.
Yapılan denemelerde elmaların soğuklama ihtiyacını karşılayabilmesi için +
7.2°C’nin altında çeşitlere bağlı olarak 2322-3648 saat kalması gerekir.
0°C!nin altında ise 1081-2094 saat soğuklamaya ihtiyacı vardır. Yetersiz
soğuklama sonucu çiçeklerin bir kısmı ölür, geriye kalan çiçeklerin açılması da
normale göre hem daha geç, hem de düzensiz olur. Böylece geç açan çiçekler
döllenme yetersizliği nedeni ile dökülür. Soğuklamasını giderememiş elma
ağaçlarında yaprak gözleri sürmez ve ağaç çıplak kalır. Elma yüksek yaz
sıcağından da hoşlanmaz. Sıcaklık 40°C’nin üzerine çıktığı zaman büyüme durur,
daha yüksek sıcaklıklarda ise zararlanma görülmeye başlar.
Elma Ağacının Bakımı
Elma üretiminde yüksek bir verim alabilmek
için yıllık bakımlarının çok iyi şekilde yapılması gerekir. Ağaçların bakımıyla
ilgili toprağı işleme, sulama, gübreleme, seyreltme, budama söz konusudur.
Toprak işleme: Bu işlem ile ağaç köklerinin gelişmesi, topraktaki
maddelerin bitki tarafından alımı ve mikroorganizma faaliyetlerinde hızlanma
sağlanır. Özellikle sonbahar aylarında yapılan toprak işleme ile yabancı otlar
temizlenir, bitki köklerinin havalandırılarak suda erimesi zayıf olan bitki
besin maddelerinin ve kök bölgesinde oluşan karbondioksitin havaya karışması
sağlanır, arklarının açılmasını kolaylaştıracak hazırlık yapılır. Toprak işleme
de dikkat edilecek husus, elma ağacının kökleri yatay geliştiği için köklere
zarar vermemek için toprakta derin sürüm yapılmaması gerekir.
Sulama: Bitkiler için gerekli olan suyun kök bölgesine
verilmesi işlemidir. Bu şekilde su, ağaç kökünde depolanır. Sulama toprağın
nemine ve yaprakların solma durumuna göre genellikle kurak geçen zamanlarda
toprağın durumuna göre yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken bitkinin
ihtiyacı kadar su vermektir. Az su meyvenin gelişimini yavaşlatarak kalitesini
düşürür. Fazla su ise toprakta tuzluluk oranını arttırır, meyvenin dayanma
süresi kısalır.
Gübreleme: Elma ağaçları ürün verdikçe topraktaki besinler
fakirleşir. Bu sebeple her yıl toprak analizi yapılarak doğru ve dengeli bir
gübreleme ile verim artışı sağlanır ve ürün kalitesi artar.
Seyreltme: Elma ağaçları fazla meyve besleyemez. Üretimde kalitenin
artması için fazla meyvelerin toplanması gerekir. Bu işlem için doğal meyve
dökülmesi beklenir. Eğer ağaçta besleyebileceğinden fazla meyve kalırsa elle,
makasla ya da kimyasal yollarla fazla meyveler temizlenir. Böylelikle ağacın
sağlıklı ve düzenli ürün vermesi hedeflenir.
Budama: Işığın ağaçların iç kısımlarına girerek yapraklarda
besin maddelerinin yapımını sağlamak, ürün gelişimini hızlandırmak, meyve
kalitesini arttırmak ve uzun süre verim sağlamak, hastalık ve zararlılara karşı
mücadele etmek, hasar işlemlerini kolaylaştırmak, ağaçlarda sağlam ve dengeli
bir taç oluşturmak amacıyla dal kesimi, eğme ve bükme ile ağaçlarda budama
yapılmalıdır. Kış dinlenmesi dönemi budama için uygun zamandır. Ancak kış
dönemi şiddetli donlar sona ermeden budama yapılmamalıdır. Budamada dikim,
şekil, ürün ve gençleştirme budamaları olmak üzere dört farklı işlem uygulanır.
Hasat: Elmanın zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Geç hasat edilen elma kepeklenirken, erken hasat edilenlerse çabuk buruşur. Elmanın hasat zamanı meyvenin sertliğine, kabuğunun rengine ve daldan kopma durumuna göre anlaşılır. Elma ince kabuklu, hassas bir meyve olduğu için ve en küçük darbe bile meyvenin dayanma gücünü azaltacağından hasat edilirken deneyimli kişilerce dikkatlice toplanmalıdır.
Yurdumuzda elmanın birçok çeşitleri
yetişir, başlıcaları şunlardır:
Amasya
Elması. —
Misket elması da denir. İnce kabuklu, kokulu, iri cins sert bir elmadır. Rengi
kırmızı, biçimi yuvarlaktır. Eylülde olgunlaşır, dayanıklıdır, kışa kolayca
saklanır.
Ferik
Elması. —
Sulu, gevrek, dayanıklı bir elmadır. Biçimi uzunca, rengi sarımtırak pembedir.
Eylülde olgunlaşır.
Malatya
Elması. —
Ağustosta olgunlaşır, yumuşaktır, çok dayanmaz.
Gelin
Elması. —
Daha çok Tokat’ ta yetişir. Yuvarlak, koyu pembedir. Eylül ortalarında
olgunlaşır.
Kış
Elması. — En
çok Sinop dolaylarında yetişir. Dayanıklı, tatlı bir elmadır. Biçimi uzunca,
rengi kırmızımtıraktır. Ekimde olgunlaşır.
Kırşehir Gök Elması. — Ufak, mayhoş bir elmadır, rengi morum-turaktır, temmuz sonlarına doğru olgunlaşır.
Gümüşane
Elması. —
İri, kırmızı bir elmadır. Sarımtırak pembedir, mayhoşçadır. Temmuz sonlarında
olgunlaşır.
Ekşi
Elma. — Sivas
dolaylarında yetişen cinsi iri, koyu kırmızıdır; sö-
ğüt elması ise yeşil, sivridir, temmuzda olgunlaşır.
Tavşanbaşı
Elması. —
İri, sivri bir elmadır. Rengi sarı üzerine pembe beneklidir. Dayanıklıdır, kışa
kolay saklanır.
Elma
Nasıl Yetiştirilir?
Elma havası, toprağı nemli yerlerde iyi
yetişir. Kökleri yatay olarak geliştiğinden, derin toprak istemez. Yalnız,
toprak iyi su geçirmeli, ya kireçli-killi, ya da kumlu-killi olmalıdır. Dağ
etekleri elmanın en sevdiği yerlerdir, yüksek yerlerden hoşlanmaz.
Elma ya daldırma, ya da çelikle
yetiştirilen ağaçlara aşı yapılarak üretilir. Dalları sık olduğundan, iç
kesiminin güneş alması için iyi bir budama ister. Bu arada, ağaca ters açılmış
bir şemsiye biçimi verilir.
Elma ağacına birçok böcekler, kurtlar
dadanır, vaktinde önü alınmazsa büyük zarar verir. Başlıcaları şunlardır:
Göz
Kurdu. —
Elmanın çiçeğine, tomurcuklarına giren bir tırtıldır, çiçekleri, tomurcuklan
kurutur.
Sarı
Odun Kurdu. —
Körpe dallara dadanır, dalların içine doğru oluklar açar.
Ağ
Tırtılı. —
Dalların ucundaki yapraklara ağ örer, bu yüzden yapraklar kıvrılır, trıtıl
sonra bunları yer.
Elma
Kurdu. —
Tırtılken çiçeğe girer, sonra meyvanın içinde kalır, çekirdekleri yer, meyvayı
kurutur.